Mit jelentenek a pre-, pro-, és posztbiotikumok?
Prebiotikum
Prebiotikumok olyan növényi rostok, melyeket a gyomor és a vékonybél nem emészt meg, így táplálékul szolgál a vastagbélben élő baktériumtörzseknek.
Minden növényben találhatók rostok.
Minél többféle zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, annál gazdagabb a bélflóra.
Minden növény tartalmaz rostokat. Minél többféle növényt fogyasztunk, annál gazdagabb lesz a bélflóránk, erősebb az immunrendszerünk.
Probiotikum
A probiotikumok élő mikroorganizmusok, például baktériumok vagy élesztőgombák, amelyeknek fogyasztása előnyös lehet az emberi szervezetre nézve, különösen a bélrendszer egészségére. Ezek a baktériumok segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását és javítását, ami hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.
Ilyen baktériumokat tartalmaznak például probiotikus eceteink, vagy fermentált csípős szószunk is.
Baktériumok egy vastag cellulózréteggel zárják le birsecetünket, így védve az ecetet. Ezt hívjuk ecetanyának.
Posztbiotikum
A postbiotikumok olyan anyagok, melyet probiotikumok (bennünk élő mikrobák) termelnek az emésztőrendszerben. Ezek az anyagok olyan vegyületek, amelyek nélkül emberi működés elképzelhetetlen lenne.
Ahhoz hogy egy egyensúlyban lévő egészséges élőrendszer alakuljon ki bennünk elhanyagolhatatlan a pre- és probiotikumok fogyasztása.
Tudtad-e például, hogy a szeratonin (boldogság hormon) 95%-a nem az agyban termelődik, ahogy ezt eddig gondolták, hanem a vastagbélben élő baktériumok állítják elő.
Hírlevél